Czyny większe

Infekcja jeszcze mnie męczy i dręczy. Przez to sił nie mam do czynów większych niż powolne czytanie. A czytam aktualnie „Marek Edelman. Życie do końca” .Nie jest to literatura z gatunku łatwych i przyjemnych. Książka ma 767 stron, mam już przeczytane 435.

Zimno dzisiaj ,deszcze pada i jeszcze jakimiś wichurami straszą

Rodzicielka wczoraj w lesie była. Znalazła podgrzybki, maślaki i sporo opieniek. Kazałam brać i szmaciaki, ale już ich nie było. A poza tym Rodzicielka rzekła, że ona tylko sprawdzone grzyby przynosi, nie chce mieć nikogo na sumieniu. Niech tak będzie.

8 myśli w temacie “Czyny większe

  1. My tez tylko sprawdzone, choć pani w TV pokazywała takie grzyby jadalne, obok których przechodzę bez emocji…jedynie urodę ich podziwiam.
    Oby Cię zaraza opuściła wreszcie!

    Polubienie

  2. wracając do grzyba szmaciaka, to dziś usłyszałem, że bywa używany jako przyprawa aromatyczna kilkukrotnego użytku… po prostu wrzuca się do zupy, po jakimś czasie wyławia i przechowuje do następnego razu…
    za to z innych ciekawostek grzybowych warto wspomnieć twardzioszka czosnaczka i twardzioszka przydrożnego… naprawdę pycha, ale sam ich zbierać nie zaryzykuję, zdaję się na kolegę, który się na tym zna…
    pewną już rzadkością jest inny przysmak: czubajka kania… można je okazjonalnie nabyć u ulicznych kwiaciarek dorabiających do emerytury… ale straże miejskie tępią te panie nie wiedzieć czemu, więc i o same kanie coraz trudniej…
    żeby dokończyć temat to zbliża się sezon na łysiczki czeskie i lancetowate… ale już jest raczej strawa duchowa jedynie, tylko dla zainteresowanych…
    p.jzns 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s